Nens transgènics

This post is also available in: ENG (ENG)

Dins d’un cotxe cap a Munich, la copilot m’anunciava que els camps que travessàvem eren transgènics.
Li vaig preguntar que com ho sabia, i la resposta va ser: “Ho veus que totes les plantes creixen igual, al mateix moment, i totes produeixen el mateix…” De seguida vaig connectar aquesta idea amb l’educació. No serà que hi ha algunes pedagogies d’algunes escoles que busquen que les seves plantes creixin totes iguals i produeixin totes el mateix i al mateix moment? És a dir, podria ser que el model d’escola que tenim produeixi nens transgènics?

La societat és diversa, el món és divers i necessitem persones que trobin allò que els agrada fer i allò que saben fer millor. En altres paraules, necessitem que cadascú trobi la seva singularitat. Necessitem persones singulars, més que transgèniques que reprodueixin el mateix model social, econòmic i cultural com un engranatge sense parar.

El model transgènic, ja sigui en l’alimentació o en l’educació, es molt còmode! No s’ha de pensar gaire, no cal mirar als ulls de l’altre, simplement repetir i reproduir el mateix any rere any. No cal tenir en compte d’on venim o on anem, què volem o què es millor. No hi ha lloc per a la reflexió, el contacte i creixement humà… de fet, no cal ni tant sols mirar els condicionants de l’entorn.

En canvi, quan busquem la singularitat de les persones (o altrament dit, el bon gust d’una poma), ens prenem el temps i la llibertat per conèixer les arrels de cada infant, què li agrada i en quin entorn viu, i sobretot, què necessita per aprendre i desenvolupar-se harmoniosament. Ens preguntarem també quin paper hi juguem nosaltres, com ens hi relacionem, i des de quin lloc l’acompanyarem.

Es un camí llarg, amb alts i baixos, pleníssim de matisos, com la vida mateixa. Però d’altra banda, és altament ric en experiències, en aprenentatges profunds i significatius, i el més important: tot l’entorn hi surt guanyant en humanitat, en temps (a la llarga, almenys), en harmonia,  alegria i productivitat.

Menú